Obiectivul legii este acela de a ocroti cetatenii impotriva "abuzului de putere al vanzatorului sau al furnizorului, mai ales impotriva contractelor de adeziune si impotriva excluderii abuzive a unor drepturi esentiale din contracte", in ideea ca acestia sunt vulnerabili din cauza comportamentului abuziv al companiilor, fie din cauza necunoasterii legii.
Va aflati sub incidenta Legii nr. 193/2000 doar daca aveti calitatea de consumator (persoana fizica) in contractul pe care l-ati incheiat.
Notiunea de consumator este definita de Legea nr. 193/2000 ca fiind “orice persoana fizica sau grup de persoane fizice constituite in asociatii, care, in temeiul unui contract care intra sub incidenta prezentei legi, actioneaza in scopuri in afara activitatii sale comerciale, industriale sau de productie, artizanale ori liberale.”
Legea are ca obiectiv ocrotirea persoanei care nu actioneaza in scopul obtinerii unui profit.
Nu trebuie facuta confuzia intre clauzele abuzive din contractele intre profesionisti si clauzele abuzive din contractele intre profesionisti si consumatori. Comerciantul poate actiona in ambele sfere, publica sau privata.
Cum recunosti o clauza abuziva?
1. Clauza nu a fost direct negociata
Clauza poate fi abuziva daca a fost introdusa in contract (spre exemplu, un contract de credit) si dvs. Nu ati putut influenta in niciun fel natura ei, ci doar ati avut optiunea de a accepta sau nu, pe principiul take it or leave it. Pe scurt, comerciantul si-a impus complet vointa, fara sa va ofere o sansa de a negocia.
2. Se creeaza un dezechilibru semnificativ al prestatiilor
Una a fost intelegerea initiala, alta este “intelegerea” de acum! Comerciantul obtine un avantaj nejustificat in comparatie cu dvs., distrugandu-se astfel echilibru care trebuie respectat intr-un contract.
3. Este contrara bunei credinte
Conform art. 14 C. civ., buna-credinta se prezuma pana la proba contrara, adica dvs. va trebui sa veniti cu probe care sa dovedeasca existenta unui fapt din care provine lipsa de onestitate, loialitate sau prudenta a comerciantului.
Natura abuziva a unei clauze contractuale se poate evalua si in functie de produsele sau serviciile obtinute contractual (obiectul contractului) si de toate imprejurarile care au determinat incheierea contractului (spre exemplu, ati fost constrans sa incheiati acel contract si comerciantul a profitat de starea de presiune in care va aflati pentru a obtine avantaje exagerate).
Un contract nu este ceva sacru, ci este ceva foarte comun, fiind astfel firesc sa doriti negocierea acestuia. Prea multi juristi se tem de negociere, gandindu-se ca intotdeauna contractul este litera de lege, dar se insala. Totul este negociabil.