Cum identificam clauzele?

Criteriile prin care recunosti o clauza abuziva:

1. Clauza nu a fost direct negociata

Clauza poate fi abuziva daca a fost introdusa in contract (spre exemplu, un contract de credit) si dvs. Nu ati putut influenta in niciun fel natura ei, ci doar ati avut optiunea de a accepta sau nu, pe principiul take it or leave it. Pe scurt, comerciantul si-a impus complet vointa, fara sa va ofere o sansa de a negocia.
 

2. Se creeaza un dezechilibru semnificativ al prestatiilor

Una a fost intelegerea initiala, alta este “intelegerea” de acum! Comerciantul obtine un avantaj nejustificat in comparatie cu dvs., distrugandu-se astfel echilibru care trebuie respectat intr-un contract.
 

3. Este contrara bunei credinte

Conform art. 14 C. civ., buna-credinta se prezuma pana la proba contrara, adica dvs. va trebui sa veniti cu probe care sa dovedeasca existenta unui fapt din care provine lipsa de onestitate, loialitate sau prudenta a comerciantului.

Natura abuziva a unei clauze contractuale se poate evalua si in functie de produsele sau serviciile obtinute contractual (obiectul contractului) si de toate imprejurarile care au determinat incheierea contractului (spre exemplu, ati fost constrans sa incheiati acel contract si comerciantul a profitat de starea de presiune in care va aflati pentru a obtine avantaje exagerate). 

Lista cuprinsa in anexa care face parte integranta din Legea nr. 193/2000 reda, cu titlu de exemplu, clauzele considerate a fi abuzive.

Click aici pentru a vedea lista clauzelor.

Un contract nu este ceva sacru, ci este ceva foarte comun, fiind astfel firesc sa doriti negocierea acestuia. Prea multi juristi se tem de negociere, gandindu-se ca intotdeauna contractul este litera de lege, dar se insala. Totul este negociabil.